Híreink

Amit a fogkőről mindenképpen tudnod kell!

Itt találhatsz pár fontos információt, amiket nem árt tudnod erről az ártalmatlannak tűnő kis lepedékről.

Fogkő, Blog

Május 14.


Egyáltalán mi az a fogkő?

Valljuk be őszintén, ez a téma nem jön elő mindennap, mégis érdemes róla egy-két dolgot tudni. Étkezéseink során, a fogainkon, esetleges fogpótláson, illetve protézisek felszínén kialakul egy színtelen, szabad szemmel aligha látható vékony réteg, ez a fogkő.

És hogy miből áll?

Nagyrészt ételmaradékokból, a lehető legjobb helyet biztosítva így a baktériumoknak. A probléma, hogy a nyálban lévő ásványi anyagok (kálcium, foszfát) hatására ez a réteg keményebbé válik, végül pedig elmeszesedik.

A fogkő szövődményei

Csak szakember által, megfelelő műszerekkel távolítható el

A fogfelszíneket a lehető legalaposabban meg kell tisztítani, mindezt természetesen nem szabad túlságosan nagy erővel végezni, ugyanis károsodáshoz vezethet. Tehát többet ésszel, mint erővel. Ez a professzionális, fogorvosi rendelőben végzett fogtisztítás a rendszeres szájhigiénia mellett hosszú távon a baktériummentes állapot fenntartását eredményezi.

Ezzel megelőzhetjük a további fogkő, illetve egyéb gyulladások kialakulását.

Fogmosás még mindig nagyon fontos

Hiszen a legjobb út a fogkő megelőzésére, ha: rendszeresen, alaposan, reggel este 3-4 percig fogat mosunk !


Oszd meg ezt a posztot:

Minden amit a fogszabályzásról tudnod kell!

Fogszabályozás, Blog

Április 28.


fogszabalyzas

Fogszabályozás

Feladata: A harapási, növekedési és helyzeti rendellenességek kiküszöbölése

Lehetséges: 1. megfigyelni, kísérni a fejlődést

                  2. tejfogazatot kezelni

                  3. vegyes fogazatot kezelni

                  4. maradó fogazatot kezelni

Mindent amit tudnod kell róla és elkészültéről

Feltétlenül fontos egy panoráma röntgen és egy teleröntgen felvétel. Ezek mutatják a fogazat állapotát, a csírákat és helyzetüket, a harapási rendellenességek csontos okait, stb.

A következő lépés egy lenyomat, ami „kézben fogva” mutatja a fogazat helyzetét, a harapást, az eltéréseket.

Ami azonnal, már a gyanúnál kezelendő, a bulldogharapás, általában már óvodás korban megmutatkozik. Ugyanebben a korban alakul ki az ujjszopás, és a nyelvlökéses nyelés. Logopédus segítsége kell, hogy a helyes hangképzés kialakuljon. Ehhez járul a fogszabályozó, jobbára TRÉNER, ami egy olyan szilikon fogvédő, amely kiképzése alapján tereli a fogakat, a nyelvet.

A vegyes fogazat készülékei egy illetve két fogsorra illeszkednek, és próbálják összehangolni a felső és alsó fogsort. Akrilát lemezt és speciálisan hajtott drótelemeket tartalmaznak. Tágítanak ívet, harapásemelést engednek, egyes fogak növekedési irányát szabályozzák. Persze a trénereknek is van ehhez a korosztályhoz megfelelő mérete.

Amikor a gyermek eléri a teljes felnőtt fogazatot, akkor kaphat beragasztott fogszabályozót, ami már csak kismértékben hat a csontokra, nagyobb mértékben a fogak helyzetét, állását,tudja módosítani. Itt kezeljük a helyhiányt, az elforgásokat, a réses fogazatot. DE: az esztétika nem elsőrendű, néha kell kompromisszumokat kötni. A funkció beállítása sokkal fontosabb, mert a helyes működés, a megterhelés normális elosztása tudja biztosítani a helyes csontállapotot, és ezen keresztül a sokáig „kitartó” fogazatot. A későbbiekben, ha fogpótlásra kerül sor, a fogak állása, magassága nagymértékben befolyásolja a fogmű esztétikáját, használhatóságát. Innen nézve is fontos a fogszabályozó kezelés.

A fogszabályozás egy kezeléssorozat, ha vegyes fogazatban kezdődik, sokszor öt-hat évet ölel fel.

Az időtartam, amíg egy kezelés tart, úgy másfél-két év, ez vonatkozik a kivehető és a beragasztott fogszabályozókra is. Sokszor kell közben várakozó időt beiktatni, mert a kivehető már végzett a feladatával, de a fogváltás késik még. Így jön ki a végén az öt-hat év.

A kezelés végén retainert – helyben tartó ívet_ kell viselni a fogak belső felszínén, hogy nem alakuljon vissza az eredetinél rosszabb helyzet. Ez az ív felragasztva sokszor évtizedekig fent kell, hogy maradjon. Időnként kontrollra kell jönni vele, úgy fél évente.

Sokszor adunk trénert is ún. retenciós készüléknek, vagy mélyhúzott sínt. Ezeket kb két-három évig kell hordani, először minden nap, aztán fokozatosan ritkítva.

 

Kiemelnénk a fogszabályozó viselési ideje alatti fokozott szájhigiéniás feladatokat. Sok fogmosás, szájvizek használata, fogközök ápolását!


Oszd meg ezt a posztot:

A MAGABIZTOS MOSOLYÉRT

Mosoly, Blog

Március 30.


A legszebb dolog, amit az ember viselhet, az nem más, mint a mosolya.

Ez kinézetünk, kisugárzásunk egyik legfontosabb alkotóeleme, amely nem csak a magánéletünk területén rendkívül fontos, hanem az élet majdnem minden részén befolyásolja az események alakulását. Egy ápolt fogsor bizalmat mutat, barátságos kisugárzást kölcsönöz viselőjének.

Azonban a tökéletes fogsor nem adatik meg mindenkinek. Ennek számtalan oka lehet, kezdve a helytelen életmódtól, egészen a fogászati kezelések miatt elszíneződött, illetve a csorba vagy rendezetlenül álló fogakig. Ekkor lehet egy kényelmes megoldás a fogkorona. A fogkorona eltakarja a kellemetlen hibákat, legyen az fogtömés, ferdén nőtt, elcsavarodott letört fogak vagy akár elszíneződések.

Miért érdemes alkalmazni?

Nem csak a fog rágófelszíne, hanem alakja is helyreállítható és Ön választhatja ki, milyen fehérségű legyen a koronája.

Mitől lesz pontos a végeredmény?

A fogkoronát a fogtechnikus készíti el, melynek előkészítése precíz és pontos munkát igényel. A lenyomatvételt követően az elkészítésben ma már néha a technika segítségével készítik (ez leginkább a cirkon koronáknál szükséges) a tökéletes végtermék érdekében.

Mit kell tudni a cirkonkoronáról?

• szilárd, strapabíró pótlás
• masszív belső váz miatt
• jól bírja a mindennapi terhelést
• hosszútávú megoldás
• univerzálisan használható
• nem csak az első fogakat korrigálja, hanem a rágófogakat, hidakat, implantátumokat
• anyaga nem allergizál
• teljesen fémmentes
• ragyogó, fehér fogakat biztosít
• áttetsző kerámialap fedésének köszönhetően látványa természetes
• kevés lepedék
• nem okoz fémes szájízt
• a cirkonhív az eredeti fogak teljes értékű pótlása is lehet

Mik a hátrányai?

• alatta nehezebben tűnik fel az eredeti fog romlása • költséges
Azonban a hosszan tartó esztétikum magáért beszél, tehát ár-érték arányban megéri befektetni.


Oszd meg ezt a posztot:

Kapcsolat

A Rolandia Dental okot ad a mosolygásra! Fordulj hozzánk bizalommal!

Cím

1088 Budapest, Szentkirályi utca 15

Telefonszám

+36 1 630 3160

Google Maps by