Az alkohol hatása a fogainkra

Amire alapból nem gondolnánk...

Igaz, hogy az alkohol bizonyos mértékű fogyasztása része lehet az egészséges életmódnak, alapvetően azért ne soroljuk oda. 

Vegyes érzelmeink, tudásunk az alkohollal kapcsolatban a rövid, illetve a hosszútávú hatásaiból következik: rövidtávon nem érzékelünk különösebb problémákat, később is először a májra, agyra gondolunk, na de mi a helyzet a fogainkkal?

Nem kerülhetjük ki ezt a témát, hiszen a mosoly az első dolog, amit a másik emberen észreveszünk, és nagyban befolyásolja az első benyomásunkat, véleményünket a másikról.

Az alkohol kiszárítja a szánkat. Savas tartalma nem tesz jót a fogzománcnak.

Amikor már károsnak számít

A mérsékelt alkoholfogyasztók körébe tartoznak azok, akik napi egy (nők esetében), napi két italt (férfiaknál) fogyasztanak. Alapvetően a problémás alkoholfogyasztást ott kezdődik, amikor egy nő több, mint 8-szor iszik egy héten, míg egy férfi ha 15-ször többször. Ebben az esetben már komoly következményekkel kell számolnia az illetőnek. Természetesen ezek a határok egyáltalán nem ennyire élesek, a napi alkoholfogyasztást sem ajánlanánk, és nem is jelenti azt sem, hogy akkor nem kell számolni negatív hatásokkal.

Ínybetegség, fogszuvasodás, egyéb szájüregi gyulladás sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki rendszeres alkoholfogyasztóknál és a második legnagyobb rizikófaktornak számít a szájüregi rák kialakulásában.

De mi a helyzet a fogakkal?

Az alkoholproblémákkal küzdőknek sokkal vastagabb a dentális plakk réteg a fogaikon, amely elsősorban baktériumokat, levált hámsejteket, fehérjéket, szénhidrátokat tartalmaz. Szerkezetében fellelhetőek a szervezetre semleges hatású mikroorganizmusok, de cariogén és fogágybetegséget előidéző (Veillonella, Actinomyces, Fusobacterium, Prevotella törzsek) baktériumok is. Ezenkívül háromszor valószínűbb, hogy az illető megtapasztalja, milyen elveszíteni fogait.

A mérsékelt italfogyasztókra miképpen hat az alkohol?

Erre nincsen egyértelmű orvosi bizonyíték, de alapvetően a fogorvosok látják a hatásokat, ha kisebb mértékben is a kevesebbet fogyasztóknál is.

Elszíneződés

Az italok színei a bennük található kromogénekből származik, amik sok pigmentet tartalmazó molekulák, melyek nem túl szerencsés hatással vannak a fogzománcra, ha odakerülnek. A savas ételek és italok – beleértve néhányat, ami nem színes- szintén hozzájárulnak a lepedékképződéshez, a fogzománc pusztításával, ideiglenesen gyengítve a fogakat, és ezzel megkönnyítve a kromogének megtapadását.

A vörösbor például egy savas ital, ami kromogéneket és csersavat is tartalmaz, és közismerten foglepedéket okoz. De ez alól a fehérbor sem kivétel. Egy tanulmány szerint ha teázás előtt fehérbort iszunk, sokkal lepedékesebb lesz a fogunk, tehát ha e két tevékenységet egymás után űzzük, duplán árthatunk a fogainknak.

Mivel segíthetsz ezen a problémán? Egyszerűen fogyassz vizet két ital között!

Szárazság

Azt is fontos megjegyzi, hogy a magas alkoholtartalmú italok, mint például a szeszes italok, kiszáratíják a szánkat. Ez miért probléma? Fontos tudni, hogy a nyál nedvesen tartja a fogakat, és segít eltávolítani a plakkot és a baktériumokat a fog felületéről. Alkoholfogyasztás közben ezért próbáljon meg hidratálódni!

Egyéb károk

Az alkohollal kapcsolatos fogkárosodás fokozódik, ha az italokban található a jeget rágja, amely megronthatja a fogait, vagy ha citrusféléket ad hozzá italához.