Természetes hatású fogpótlás

ceraMotion One Touch Pink- A természetesebb hatásért

Ezentúl még jobb eredményeket tudunk elérni fogpótlás terén, ugyanis a ceraMotion® One Touch Pink egy speciálisan fogpótlások készítéséhez kifejlesztett eszközt használjuk, amelynek segítségével képesek vagyunk teljesen természetes hatást kölcsönözni a lítium-diszilikát és cirkónium-oxidból készült kerámia restaurációk fogíny színű részeinek is.

Fogpótlásokról bővebben

Előfordulhat, hogy a páciens foga, fogának egy darabja hiányzik, esetleg sajnos olyan állapotban van, hogy már menthetlen a helyzet, ilyenkor lehet szükség a fogpótlásra.

Lehet rögzített, kivehető vagy akár rögzített kivehető fogsor is a lényeg, hogy az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el a foggyökér mesterséges pótlása, amit fogimplantációnak nevezünk és erre kerül rá a korona, a teljes híd vagy a kivehető rögzített fogsor. 

Fogkorona

Amit a koronáról tudnod kell

Ahogyan korábban említettük adott esetben a fogimplantátumra van ráhelyezve a korona, de ez nem minden esetben van így természetesen: általában az ínyvonal feletti fogcsonkra kerül rá, mint rögzített fogpótlás. Amennyiben maga a fog oly mértékben sérült, hogy kezelésekor nem alkalmazható sem fogtömés, sem fogbetét, a korona lehet a célravezető megoldás. Alkalmazása akkor szükséges, ha a foganyag jelentős része hiányzik fogtörés, elhanyagolt fogszuvasodás következtében.

Mikor szükséges híd?

Amennyiben keletkezett foghiány pótlás esete áll fenn, szükségünes a híd alkalmazásavan a fogászatban. Felépítését tekintve a híd fogkoronákból áll, de míg a korona csak egy fogra, addig a híd több pótlásra nyújt teljes körű megoldást. Ez lehet csupán szomszédos fogakra épülő, vagy akár implantátumra készített híd.

Ha implantátumra épülő hídról beszélünk, az eljárás egészen más, hiszen nincs szükség a foghiányt környező ép fogak lecsiszolására és a beültetett implantátum révén a keményebb falatok rágása is biztonságosabb. Egyenletes lesz a hiány területén elhelyezkedő csont terhelése, mindez a csontsorvadás kockázata nélkül.

Műfogsor

Előfordulhat, hogy a páciens fogainak jelentős része, esetleg az összes foga hiányzik. Ebben az esetben jelenthet megoldást a fogsor, mely célja az esztétikai és a rágó funkciók helyreállítása. Létezik rögzített, kivehető, illetve rögzített-kivehető is és természetes mindháromnak megvan a maga előnye. 

A kivehető fogsort speciális ragasztóval kell a fogínyhez rögzíteni. Lehet, hogy ez a fogpótlás kevésbé stabil, de könnyebb tisztítani, illetve az ára is kedvezőbb. A rögzített fogsornál a teljes körhíd vagy a részleges fogászati híd az implantátumokhoz van rögzítve, ezért teljesen stabil és nem kell ragasztani, emiatt komfortosabb, nem esik ki a szájból. Ezen kívül természetesebb vele a harapás és a rágás is a stabilitása miatt. A fogpótlás stabilitását az implantátumok biztosítják a rögzített-kivehető fogsornál, illetve a fogsor kivehető, és így könnyen tisztítható. Ennél a fogpótlásnál stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek az implantátumra, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.